Після видалення апендициту одним із найважливіших чинників одужання є суттєва зміна звичного раціону. З огляду на те, що після операції цілісність кишківника порушена, для відновлення необхідна найсуворіша дієта після апендициту. Дієтичне харчування в цей період спрямоване на максимально швидке відновлення функціональності шлунково-кишкового тракту і скорочення післяопераційного періоду.
Причини та симптоми апендициту, особливості харчування після операції
Апендицит, як відомо, – запальний процес апендикса (червоподібного відростка прямої кишки). Стадія хвороби впливає на вид апендициту: він може бути катаральним, флегмонозним або ж гангренозним. Лікування за будь-якого типу захворювання одне – оперативне втручання.
Запалення апендикса виникають у таких ситуаціях:
- потрапляння у відросток через кров або лімфу гноєтворних бактерій;
- через запалення, спровоковане неперетравленою їжею, що захаращує просвіт відростка;
- вживання насіння або проковтування кісточок фруктів, дрібних деталей від іграшок, які ковтають маленькі діти.
Головні симптоми апендициту:
- Сильний біль, що поширюється спочатку по всьому животу, а згодом локалізується в правій нижній частині і посилюється під час кашлю. Біль може концентруватися в ділянці таза в разі, якщо апендикс опущений донизу.
- Блювота, діарея (а може бути й закреп), потемніння сечі та біль під час сечовипускання.
- Підвищення температури, сухий язик.
Щоб не було серйозних ускладнень (а якщо конкретніше – розриву відростка, що провокує запалення всієї черевної ділянки), хворобу лікують шляхом видалення апендикса, тобто – апендектомії.
Після операції триває досить тривалий період відновлення, ключовим фактором якого є дієта – адже вживання звичної щоденної їжі може спровокувати розходження швів і подальший розвиток перитоніту. Сенс складання і дотримання меню після видалення апендициту полягає в поступовому додаванні в раціон нових продуктів.
Дієта після апендициту включає такі дозволені до вживання продукти:
- овочеві супи на основі картоплі, моркви, буряка, цибулі, зелені. Найкраще – у вигляді супів-пюре;
- макаронні запіканки, овочі, гриби;
- каші на воді з овочами – особливо на основі гречаної, вівсянок, рисової крупи;
- нежирне м’ясо та риба (морська);
- знежирені кисломолочні продукти, нагріті до кімнатної температури (щоб не порушувати роботу шлунка);
- полуницю і малину, апельсини, персики, гранат;
- сухофрукти і мед;
- трав’яні чаї, компоти, киселі, відвар шипшини.
З раціону слід виключити соління і копчення, соуси і приправи, перець і сіль, супи з риби і гороху, борщ, окрошку, м’ясні жирні бульйони, жирні молочні продукти, солодке і борошняне.
Дієта після видалення апендициту в дорослих
Дієтичне харчування після операції з видалення апендициту в дорослих відрізняється серйозною обмеженістю раціону на самому початку з поступовим розширенням меню надалі.
У першу добу після операції вживати їжу і рідину не рекомендується – достатньо іноді змочувати губи. У першу добу після операції у пацієнта немає апетиту через те, що організм перебуває в стані стресу. Тому вживати їжу і рідину не рекомендується – достатньо іноді змочувати губи. Через 12 годин пацієнту дозволяють з’їсти бульйон, випити кисіль або чай (якщо дозволяє стан).
На другий і третій день після видалення апендициту слід перейти на 5-ти або 6-ти разовий прийом їжі (дробове харчування). У раціон мають входити знежирені йогурти, супи-пюре з курячим філе, кабачком і гарбузом, курячі бульйони, рис. Точний раціон має скласти лікар, зважаючи на стан пацієнта, наявність протипоказань, алергій та інших чинників.
Для того, щоб налагодити роботу кишківника, в перші 7 днів після видалення апендикса в меню пацієнта можна ввести фрукти і ягоди, овочі та каші. Можна їсти нежирне м’ясо і рибу. Дуже важливо ретельно пережовувати їжу, а ще краще – давати її пацієнтові в подрібненому (пюреподібному) вигляді. Для загоєння ран потрібно пити чисту воду без газу у великих кількостях.
На другий тиждень після операції можна почати їсти пісні супи, ретельно відварюючи всі овочі та подрібнюючи їх блендером. Через місяць дієта після видалення апендициту в меню можна ввести заборонені до цього боби. Борошняне і солодке можна їсти через 2 місяці, але в обмежених кількостях. Якщо ж через місяць рани добре загоїлися, то можна за рекомендацією лікаря перейти на звичний режим харчування. Але не слід зловживати – остаточно відновлення організму завершиться через 4 місяці.
Дієта після апендициту в дітей
Дієта після операції в дітей має бути щадною – наскільки це можливо:
- будь-яку їжу подавати в подрібненому вигляді: у вигляді пюре, в розтертому, розвареному, приготованому на пару;
- повністю виключити жирні бульйони і смажені страви;
- не давати великі шматки м’яса і тверді фрукти;
- давати банани – вони ідеально підходять для щоденного раціону;
- щодня давати нежирні кисломолочні продукти (переважно – йогурти).
Харчування після апендициту з перитонітом
Видалення апендициту з перитонітом належить до категорії складних операцій – відповідно, відновлення після них теж важке. Тому дієтичне харчування в таких випадках має бути максимально щадним. Усі продукти, що вживаються в їжу, не повинні призводити до подразнення кишківника і, тим паче, до утворення зайвої ваги.
Ідеальна страва – супи-пюре без картоплі, добре розварені каші. У жодному разі не можна вживати газовані напої, гострі та солоні страви, солодощі.
Загалом раціон після гангренозного апендициту практично не відрізняється від стандартної дієти. Варто подбати про наповнення раціону продуктами з великою кількістю вітамінів – зокрема, кислими ягодами та цитрусовими, а також бананами, грушами та яблуками, що сприяють відновленню організму.
Харчування після флегмонозного апендициту
Дієтичний раціон після флегмонозного апендициту має скласти лікар залежно від вподобань пацієнта та його загального стану. У меню мають входити сир, супи-пюре, рідкі каші, тушковані овочі, в яких багато вітамінів і поживних речовин, потрібних для швидкого відновлення. Важливою складовою меню мають бути яблучне, грушеве, бананове та гарбузове пюре, які добре засвоюються організмом.
Приблизне меню після операції на апендициті має такий вигляд:
- на сніданок – протерта вівсянка на воді з протертим сиром і трав’яним чаєм;
- на другий сніданок – відвар із шипшини;
- на обід – овочевий суп-пюре, парові курячі фрикадельки, рис, фруктовий кисіль;
- на полуденок – відвар із чорниці;
- на вечерю – протерта гречана каша, омлет на пару, зелений чай;
- перед сном – чашка теплого киселю.
Якщо харчування після апендициту було узгоджене з лікарем, якщо дієта дотримувалася сумлінно, результати будуть позитивними: організм швидко відновиться, рани добре загояться, нормальна робота шлунково-кишкового тракту буде налагоджена. Природно, що поряд із дієтою слід виконувати інші рекомендації лікаря і приймати лікарські препарати.